Spod moich r±k

Wpis

poniedziałek, 05 grudnia 2016

Ciasto jakby babcine

Wczoraj taki placek upiekłam,

ciasto drożdżowe z nadzieniem ¶liwkowo-czekoladowym.

¦liwki  mocno upchane wydobyłam, bez pestek, z litrowego słoika.

Zalewę zagotowałam, wcze¶niej  pół szklanki odlewaj±c

  i  2 łyżki m±ki kartoflanej i 1 łyżkę pszennej m±ki dodaj±c,

2 spore łyżki kakao, i cukru do smaku,

Do tego niby budyniu, ¶liwki wrzuciłam

a na koniec 1/4 kostki margaryny palmy tam roztopiłam

i resztkę przyprawy do piernika.

Takie nadzienie ¶liwkowo-czekoladowe zrobiłam.

Wcze¶niej drożdżowe zagniotłam z pół kg m±ki, 3 dkg drożdży,

pół kostki margaryny, szklanki cukru i szklanki ponad mleka

oraz jedno jajko dorzuciłam.

Metod± tradycyjn± ciasto robiłam, rozczyn, potem reszta.

Potem na nierówne połowy podzieliłam,

grubsz± podpiekłam, nadzienie dodałam i przykrywkę

a po upieczeniu, cukrem pudrem posypałam.

Nie lubię z przepisów piec, sama sobie jako¶ radzę,

czyli na oko.

Jednak smaczne i nie słodkie wyszło

i nie sztuczne jak w sklepie.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
irsila
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 grudnia 2016 14:21

Polecane wpisy

  • Baba i babeczki

    Baba drożdżowa bez jaj na dwóch pomarańczach, ze skórk± pomarańczow± z nich, z rodzynkami, z mał± ilo¶ci± cukru, z dodatkiem oleju, długo utrzymuje wilgotno¶ć,

  • Marchew i kapusta po 49 gr

    Jako¶ nie widziałam by kto¶ prócz mnie tymi warzywami się interesował. Roboty na niedziele sobie nadałam, kupuj±c je. Przed telewizorem na surówkę kapustę sieka

  • Czerwone buraki

    Czerwone już były korale i czerwone wino a dzi¶ zdrowie zawdzięczam tym ro¶linom. 5 sporych czerwonych buraków, obranych i na dużych oczkach usiekanych, do

Komentarze

Dodaj komentarz

  • merypodrozniczka17 napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/09 08:25:56:

    Na oko i dobre. Ja tylko biszkopt, drożdżówkę, chleby i bułki na oko piekę. W każdym innym przypadku otwieram swój wiekowy ;) notes i ¶ci±gam szczególnie je¶li idzie o składniki. Nowo¶ci z internetu, które rzadko piekę, mam wydrukowane.

  • irsila napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/09 19:30:18:

    Mam podobnie, przepisy w zeszycie i ksi±żkach lub w teczce.
    Ten jednak z głowy robiłam,
    ¶liwki z kompotu mokre,
    to kakao i m±ki ziemniaczanej dodałam.
    Drożdżowe robię z głowy.
    Tu za bardzo się spiekło
    ale i tak smaczne było.
    Ogólnie to piec nie lubię,
    ale czasem co¶ trzeba.

Dodaj komentarz